Kurjenje na pelete ter zdravje

V današnjih časih ljudje vse bolj vsako stvar preučimo z večih strani in zdravje je vsekako eden izmed najpomembnejših vidikov. Ko nakupujemo hrano, smo pozorni na to, da je ekološko pridelana in ne vsebuje škodljivih stvari, prav tako pazimo pri nakupu oblek ter drugih dodatkov za dom. Eden izmed pomembnih elementov našega doma pa je sistem centralnega ogrevanja, ki pa ga redko preučimo z vidika zdravja.

Res je, da se nas peč neposredno ne dotika in da ničesar povezanega s tem ne zaužijemo, izpušni plini pa se tako ali tako odvajajo skozi dimnik, torej jih vdihujemo. To seveda drži pri kakovostni in dobro vzdrževani peči. V nasprotnem primeru se prav lahko zgodi, da škodljivi plini, kot je na primer smrtno nevaren ogljikov monoksid, uhaja v prostor ter škodi našemu zdravju. Da bi se temu izognili, je priporočljivo montažo peči prepustiti strokovnjaku, ki jo mora tudi primerno nastaviti. Pri tem si serviserji pomagajo z posebno sondo, ki jo spustijo v dimniški sistem.

Poleg pravilne namestitve je pomembno tudi, da se peč redno vzdržuje. Priporoča se strokovni pregled vsaj enkrat na dve leti, kjer se preveri pravilnost izgorevanja in če vse funkcionalnosti peči delujejo pravilno. Osnovno preverjanje pravilnosti delovanja peči lahko opravimo tudi sami vsakodnevno ali vsaj tedensko in v primeru, da opazimo karkoli sumljivega, pokličemo usposobljenega serviserja.

Pomebno je tudi redno čiščenje dimnika, ki ga opravi dimnikarski strokovnjak, pri pečeh na pelete pa je potrebno tudi tedensko odstranjevati pepel iz peči, da se le-ta ne zapacka, kar lahko v najslabšem primeru vodi do požara v kurilnici. Pri ogrevanju na pelete je potrebno biti tudi pozoren na izbiro pelet, ki ne smejo vsebovati nobenih kemičnih primesi, saj pri izgorevanju le-te tvorijo stupene pline škodljive za zdravje. Najboljši so peleti brez lubja, saj se pri spravilu lesa v lubje zažrejo razne nečistoče.